Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ismét Pápa környékén csaptak le az internetes csalók

Pintér-Papp Eszter | 2023.05.11.
A sértett egy ismert online piactéren hirdetett kerti szerszámot, amire május 4-én jelentkezett egy érdeklődő. A vevő e-mail címet kért, ezt követően a sértett kapott egy üzenet az online piactér nevében, amelyben arról tájékoztatták, hogy kifizették a vételárat. Emellett kapott egy linket is, amely a sértettet egy ál banki oldalra navigálta, ahol elkérték netbankja belépési adatait. Mivel a bejelentő azzal még nem rendelkezett, felkereste a pénzintézetét, majd ezt követően már meg tudta adni a csaló által kért felhasználónevet és jelszót, valamint az üzenetben érkező négyszámjegyű kódot is. Ezt követően azt tapasztalta, hogy a számlájáról három részletben több mint százezer forintot vettek le.
A hasonló esetek elkerülése érdekében a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbira hívja fel a figyelmet:
A csalók részéről gyakori módszer, hogy az online piactereken hirdetőket veszik célba, és arról tájékoztatják őket, hogy szeretnék megvásárolni a terméket és a vételárat már ki is egyenlítették. Az általuk küldött üzenetbe egy linket ágyaznak, amely valójában egy adathalász felület, és azzal tévesztik meg az eladókat, hogy ott ellenőrizhető a befizetés. Ha ezt a módszert tapasztalja, azonnal törtölje az üzenetet és szakítsa meg a vevővel a kapcsolatot, de semmiképp ne adja meg a netbankja belépési adatait vagy a bankkártyája számát, lejárati idejét és CVC/CVV kódját!
További hasznos információkat talál a www.kiberpajzs.hu oldalon. Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!
 
Illusztráció: Veszprém vármegyei rendőrség (Facebook)
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: