Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - GAZDASÁG

Nem kell beküldeni az igazolásokat

Molnár Anett | 2023.02.08.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén is külön kérés nélkül elkészíti a személyijövedelemadó-bevallási tervezeteket. A folyamat tehát automatikus, nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni a NAV-hoz és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – hívja fel az adózók figyelmét a NAV Veszprém Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága. 

Az szja-bevallási tervezet a tavaly megszerzett jövedelmekről szóló kimutatás, melyet a munkáltatók, kifizetők által év közben megadott adatokból állít össze a NAV. A hivatal kiszámítja a jövedelmet terhelő adót, számításba veszi az év közben levont adóelőleget és az év közben igénybe vett kedvezményeket. Ha valakinek nincs ügyfélkapuja, akár SMS-ben is kérheti az adóbevallási tervezetének postázását. Erre március 16-ig van lehetősége. 
A magánszemélyek a munkáltatóktól, kifizetőktől megkapott összesített igazolásokat felhasználhatják a NAV által elkészített bevallási tervezet adatainak ellenőrzéséhez, illetve a 22SZJA bevallás elkészítéséhez. Azoknak, akik a tervezet adataival egyetértenek és nem kell azt kiegészíteniük egyéb olyan adattal, amely az adókötelezettséget érinti, nem kell tenniük semmit – kivéve az egyéni vállalkozókat, az áfás magánszemélyeket és a mezőgazdasági őstermelőket – ugyanis a tervezetből 2023. május 22-ei hatállyal automatikusan bevallás lesz. Azoknak viszont, akik szereztek tavaly olyan jövedelmet amiről az adóhatóságnak nincs tudomása vagy jogosultak olyan kedvezményre – négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, 25 év alattiak kedvezménye, betegségek után járó személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye, családi kedvezmény –, amit év közben nem érvényesítettek és ezt most a bevallásban egy összegben igényelnék vissza, a bevallási tervezetet maguknak kell módosítaniuk a rendelkezésükre álló igazolásaik alapján vagy önállóan kell a bevallást elkészíteniük.

A kedvezményre vonatkozó igazolásokat nem kell beküldeni a NAV-hoz, azt az adózóknak kell megőrizniük az elévülési idő végéig.

 
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: