Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
TECHNIKA

Rádiójelek érkeztek egy messzi-messzi galaxisból

Asztalos Anna | 2023.01.22.

Egy messze található galaxisból származó rádiójeleket észlelt az indiai Giant Metrewave Radio Telescope segítségével egy nemzeti tudóscsoport.

8,8 milliárd év alatt jutottak el a Földre 

A kutatóknak még sohasem sikerült olyan jeleket észlelniük, amelyek valószínűleg egy csillagkeletkezési galaxisban jöttek létre atomi hidrogénből. Ezek a rádiójelek a kutatások szerint 8,8 milliárd év alatt jutottak el a Földre. Az atomi hidrogén egyfajta üzemanyag, amely a csillagok keletkezését hajtja. A kutatás segíthet megérteni, hogyan keletkeznek a csillagok több milliárd fényévre lévő galaxisokban.

A csillagászok gravitációs lencsézést használtak, ami azt jelenti, hogy a forrás és a megfigyelő között elhelyezkedő masszív test, például egy galaxis, elhajlítja a távoli forrás által kibocsátott fényt.

Egy galaxis különböző típusú rádiójeleket bocsát ki, amelyeket eddig csak egy közeli galaxisból sikerült fogni. Ez a kutatók ismeretét lecsökkentette a Föld közeli objektumokra. A szakemberek most azt remélik, a távoli galaxisokról is több információt szerezhetnek.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: