Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
Egyházaink

Változatos délután a múzeumban

Horváth Andrea | 2023.09.16.

A Pannonia Reformata Múzeum is csatlakozott az  Ars Sacra Fesztivál, a Nyitott Templomok Napja, valamint a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvényekhez. Szombat  délután minden korosztály számára kínáltak tartalmas programokat. 

A kisgyerekes családokat interaktív tárlatvezetéssel várták, melyet Baráth Julianna lelkipásztor, hitoktató tartott a nemrégiben nyílt Evangélium 21 kortárs kiállításban. A tárlatban van olyan kép, mely magvakból készült, ehhez búzaszemeket tapinthattak a látogatók, de van olyan műalkotás is, mely újrahasznosított anyagokból készült, ehhez is kaptak kézzelfogható támpontot a gyerekek. A cél az volt, hogy a kiállítás üzenetét közvetítsék a tárlatvezetéssel.

Keresd a békét! Ez az Ars Sacra Fesztivál idei mottója, s ehhez kapcsolódott a PRaktika foglalkozás is, melynek során ezúttal egy galambot, a Szentlélek és a béke szimbólumát készíthették el az érdeklődők egy szép ajtódísz formájában.

16 órától dr. Vasáros Zsolt Ybl-díjas építész, egyetemi tanár tartott előadást Kereszténység és építészet címmel, nemzetközi kitekintéssel az Ótemplomban. Dr. Vasáros Zsolt szólt arról is, hogy a negyedik századig a keresztény istentiszteletekre ott került sor, ahol éppen akadt biztonságos hely. 380-tól, a kereszténység államvallássá válása után megindult a keresztény templomépítkezés. Ettől az időtől számos pogány templomot és zsinagógát is keresztény templommá alakítottak át, hisz nem állt rendelkezésre elegendő épület, de aztán kialakultak a jellegzetes szakrális terek, igazodva az uralkodó építészeti, művészeti irányzatokhoz.

Dr. Vasáros Zsolt beszámolt egy szíriai és egy mexikói munkájukról is. Szíriában  Major Balázs,  a Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK Régészettudományi Intézetének intézetvezető docense a Crac des Chevaliers UNESCO világörökség lelőhely feltárásával is hozzájárult,hogy helyben segíthessék a nehéz helyzetben levő szíreket. (A magyar állam, a kormány támogatásának köszönhetően Szíria is bekerült a Stipendium Hungaricum programba, nagyon sokan érkeznek a Pázmányra, a Régészettudományi Intézetbe szír ösztöndíjasok.) Dr. Vasáros Zsolték is bekapcsolódtak ebbe a programba, aminek van magyar vonatkozása.

Crac des Chevaliers egy keresztes lovagi erőd Szíriában és a világon fennmaradt egyik legjelentősebb, középkori hadiépítészeti műemlék. A keresztes hadjáratok idején a johanniták főhadiszállása volt, II. András magyar király rendszeres adományával támogatta a vár építését és a vár védőinek ellátását miután ott járt 1218-ban.

A mexikói segítségnyújtás a földrengés okozta károk felméréséhez, a megrongálódott templomok, történelmi emlékhelyek mentéséhez kapcsolódott.
 


 • Friss hírünk
  Videó
  Múltidéző

  Múltidéző 2024.07.15.

  Események ezen a napon a következő évekből: 2002, 2013, 2015

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: