Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Zöldül a Kossuth utca

Huszár Hajnal | 2023.11.21.

Több mint 220 növény kap helyet a Kossuth utca most felújítás alatt álló szakaszán. A sétálóutcának jelenleg egy 700 négyzetméteres területén zajlik az építkezés, mely a befejezéséhez közeledik. A Petőfi utca és az Eötvös utca közötti szakaszon három növénykazettát alakítottak ki a kivitelezők, ezek összesen 100 négyzetméter felületű zöld szigetet alkotnak majd.


A növények telepítését hétfőn kezdték meg a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. kertészei. Németh Kornél kertészmérnöktől megtudtuk, szárazságtűrő növényeket ültetnek az ágyásokba, olyanokat, melyek megnőve összefüggő zöld felületet alkotnak, virágoznak és gondozásuk megfelel a fenntarthatóság követelményeinek.
-Szárazságtűrő évelőket ültetünk elsősorban, lágyszárúakat és örökzöldeket. Locot, babért, levendulát, ürmöt, hiperikumot, szamárkenyeret, akilát, íriszt, rózsát teszünk a növénykazettákba – sorolta, hozzátéve, a növények egy év alatt összenőnek és látványos kompozíciót alkotnak. Ezen túl öt fa is helyet kap a zöldfelületekben, méghozzá korai juharok, amik szintén szép díszei lesznek az utcának. 

A növénykazettákba öntözőrendszert is beépítettek a kivitelezők, külön a fáknak és külön a cserjéknek, hiszen ez utóbbiakat csak az első évben kell majd öntözni rendszeresen, a fáknak azonban nagyobb a vízigényük ilyen környezetben.

A növényültetési munkálatok hétfőn kezdődtek meg, a tervek szerint a napokban valamennyi virág elfoglalja végső helyét a sétálóutcán. Az ültetést dr. Áldozó Tamás polgármester is megtekintette, aki emlékeztetett, emberemlékezet óta nem voltak növények a Kossuth utca ezen szakaszán, így most egy új színfolttal gazdagodik a közterület.
-A növényszigeteknek nemcsak díszítő funkciója lesz, hiszen ez az utca faltól falig kővel borított és a klímaváltozás miatt az egyre melegedő nyarakban ez kevésbé barátságos mikroklímát teremtene. Ezek a növénycsoportok nemcsak vizuális élményt jelentenek majd, hanem a hőmérséklet csökkentésében is nagy szerepük lesz – magyarázta a városvezető.

Dr. Áldozó Tamás arról is szólt, hogy az utcának erre a szakaszára is telepítenek utcabútorokat, így öt pad és három hulladékgyűjtő szolgálja az erre járók komfortérzetét.


 


 • Friss hírünk
  Videó
  Múltidéző

  Múltidéző 2024.07.15.

  Események ezen a napon a következő évekből: 2002, 2013, 2015

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: