Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - GAZDASÁG

Így szabadulhatunk meg az azbeszttől

Molnár Anett | 2023.07.19.

Megnyílt az azbesztmentesítési pályázat regisztrációs felülete. A cél, hogy az egészségre ártalmas anyagot szakszerűen, térítésmentesen szállíttathassa el a lakosság. A támogatásra természetes személyek, társasházak, lakásszövetkezetek és egyházi jogi személyek pályázhatnak. A támogatás ingatlanonként maximum 300 négyzetméter azbeszthulladék ártalmatlanítására vehető igénybe. Az Energiaügyi Minisztérium tájékoztatójában kiemelte, hogy csakis a 17 06 05 azonosító kódú, azbeszttartalmú hulladék adható le, amely jellemzően tetőn, kerítésen, homlokzaton, válaszfalaknál, régi gáztűzhelyeken fordul elő, de épületen belüli ivóvíz- vagy szennyvízcsövek, bekötővezetékek is készülhettek belőle.

Korábban az építőiparban számos helyen használtak azbesztet. Magyarországon 2005 óta tilos a felhasználása, épületek bontása esetén pedig jogszabály írja elő az azbesztmentesítést. Az azbesztet az időjárás és a légszennyezés kikezdi, sérülhet a felülete. A felületi kopás következtében rostszálak szabadulnak fel. Ezek belégzése pedig egészségkárosodást okoz, mivel könnyen elakadhatnak a légutak szűkebb szakaszaiban vagy eljuthatnak a tüdő léghólyagocskáiba. Ezek lebontására szervezetünk nem képes, az állandó irritáció pedig daganatos betegségek kialakulásához vezethet. 

A tavalyi pályázat keretében közel 1500 lakossági ügyféltől szállítottak el ártalmatlanításra azbesztet tartalmazó építőanyag-hulladékot.
Idén a pályázatokat augusztus 4-éig lehet beadni, kizárólag elektronikusan.  
Részletek a https://azbeszt.nhkv.hu oldalon.  


 • Friss hírünk
  ZENE

  Jade Thirlwall és álmai angyala

  Két évvel ezelőtt jelentett szünetet a Little Mix. Azt követően az...

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: