Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ma Mindenszentek, holnap Halottak napja

Pintér-Papp Eszter | 2023.11.01.

Mindenszentek és Halottak napja. Annak ellenére, hogy két külön napról van szó, sokan szinonimaként használják a két kifejezést.

Mindenszentek napja november 1-je. Ezen a napon közösen ünnepeljük az összes szentet, valamennyi megdicsőült lelket, akikről nagy számuk miatt külön-külön emléknapon nem emlékezhetünk meg.

Az ünnep IV. Bonifác pápának köszönhetően, 609-ben került be a nyugati egyház liturgiájába. Az ünnep több mint 200 évvel később, IV. Gergely pápa döntése értelmében került november 1-jére. Mindenszentek a katolikusok számára parancsolt ünnep, tehát a mai napon a híveknek kötelező szentmisén reszt venni.

Halottak napja november 2-án van. Ezen a napon az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert emberekért imádkozik az egyház. November 2-át először Szent Odiló, a franciaországi Cluny 4. apátja írta elő a 10. században. Ez az ünnep mára általánossá, a halott szeretteink előtti tisztelgés emléknapjává vált.

Korábban a Halottak napjához számtalan népszokás kapcsolódott, melyekből a koszorúk, virágok és mécsesek sírokra helyezése maradt fönn mai kor emberére. Egyes tájegységeken halottak napján, sőt, egész hetében mosási tilalom volt, attól tartva, hogy ha mosnak, akkor a hazajáró halott vízben állna. A Csallóközben is tilos volt mosni, mert, ha ezeken a napokon mosnak, megsárgul a ruha. Nem meszeltek, mert a férgek ellepnék a házat. Halottak napján Szlavóniában sem végeztek semmilyen földmunkát, mert keléses lenne, aki ezt megszegi. Csantavéren a halottak napi esőből sok felnőtt halottra jósoltak a következő esztendőben. Egyes helyeken a vacsoránál eggyel több terítéket tettek fel az asztalra, mely mellé annyi villát tettek, ahány halottja volt a háznak. Volt, ahol a sírokra is tettek élelmet, például a délvidéki Topolyán, de emellett a koldusokat is megvendégelték.

A népi hiedelem szerint ezen a napon a holtak elhagyják nyughelyüket, hazalátogatnak. A sírokon gyújtott gyertyák fénye segít nekik újra visszatalálni a sírba, így később nem kísértenek, nem nyugtalanítják az élőket.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: