Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Megújulnak a református szeretetotthonok

Huszár Hajnal | 2023.02.23.

Közel 1 milliárd forint pályázati támogatást nyert el az Ujvári János Református Szeretetotthon négy részlegének energetikai felújítására a Pályázatos épületenergetikai felhívás egyházak számára című KEHOP pályázatán. A munkálatok a pápakovácsi, külsővati, szőci és jobaházi egységekben már zajlanak, ezekről tartott sajtótájékoztatót az intézmény tulajdonosa, a Mezőörsi Református Egyházközség.

Az Immanuel Közösségi Házban tartott sajtóeseményen Szőke Barnabás, a Mezőörsi Református Egyházközség lelkipásztora, az Ujvári János Református Szeretetotthon igazgató-lelkipásztora, Mezőörs polgármestere köszöntötte a megjelenteket és mutatta be az intézményt. Mint mondta, egyházközségük 2017-ben elsők között vett át állami fenntartású idősotthonokat és azóta egyre nagyobb szerepet vállal a szociális gondoskodás területén.
-A szociális intézmények átvételével a legfontosabb célunk az volt, hogy mind infrastrukturálisan, mind ellátásban magasabb szintre emeljük az otthonokat és a keresztyén református szellemiségnek megfelelően szeretetotthonokká alakítsuk – hangsúlyozta Szőke Barnabás. A fejlesztés több területen valósul meg: az idősek ellátási színvonalának javításában, a munkavállalók munkakörülményeinek javításában és az infrastrukturális fejlesztésekben. A négy intézményegységet érintő energetikai beruházás ez utóbbi célt szolgálja.

Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő választókerületében működik a szőci intézményegység, a rendezvényen a politikus úgy fogalmazott, ez a beruházás jövőbe mutató. A miniszter az egyházak szerepvállalását is méltatta.
-Az egyházak ma már alapvető szerepet játszanak a szociális ellátásban. A 13 évvel ezelőtt felerősödött folyamat, miszerint az egyházak a társadalmi felelősségvállalásban, a szociális ellátásban, az oktatásban is nagyobb szerepet vállaljanak, mostanra már meghozták gyümölcsüket. Magasabb színvonalú szociális ellátás és oktatás az eredmény és ennek mindenki nyertese. 

A sajtóeseményen dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a beruházás részleteiről szólt. Elmondta 985,7 millió forint támogatási összegből gazdálkodhat az intézmény a négy telephely vonatkozásában, a jobaházi 150 millió forintot kapott a beruházásra, a másik három intézmény 250 és 300 millió forint közötti összeget. Ebből a forrásból külső homlokzati szigetelések, padlásfödém és lapostető renoválások és szigetelések, nyílászáró cserék és fűtéskorszerűsítés valósul meg, továbbá minden helyszínen napelemrendszert építenek ki. A projekt jelentős energiamegtakarítást eredményez.

A politikus választókerületében két intézményegység is érintett, a pápakovácsi és a külsővati.
-Mindkét épületre ráfért az energetikai megújítás, mely nemcsak gazdaságosabb működtetést tesz lehetővé, de esztétikailag is megújítja az épületeket és jobb ellátást biztosít a lakók számára – mondta.

Vándorné Polgár Anita projektmenedzser érdeklődésünkre elmondta, minden helyszínen zajlik a munkavégzés, a kivitelezők jó ütemben haladnak. A pályázat benyújtásakor végzett számítások szerint évi közel 50 millió forint megtakarítást eredményez a beruházás, a mostani energiaárakkal azonban ez nagyságrendekkel többet jelent majd az egyházközségnek.

A munkálatok az egyes helyszíneken zavartalanul folynak, az ellátást nem akadályozzák. Mind a lakók és hozzátartozóik, mind a szeretetotthonok munkatársai, mind pedig a kivitelezők egymásra odafigyelve, rugalmasan és megértéssel kezelik az építkezéssel járó felfordulást – ezt már Bornemissza Melinda, az Ujvári János Református Szeretetotthon intézményvezetője mondta el.

A rendezvényen Szőke Barnabás arról is említést tett, hogy a Mezőörsi Református Egyházközség részéről felmerült a lehetősége annak, hogy a szociális téren vállalt szerepvállalásukat a pápai Egyesített Szociális Intézmény bentlakásos idősotthonainak átvételével bővítik.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: