Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - SPORT

55 év a lovakkal

Haraszti Gábor | 2022.11.22.
0:00
/
55 év a lovakkal

Emléktáblát avatott a Pápai Sport Centrum épületének falán a Pápai Lovas Club. A sportlétesítmény helyén állt 1967-ben a Pápai Lovasiskola első istállója és lovardája.

Az avatón a lovasiskola egykori és jelenlegi tagjai valamint meghívott vendégek is jelen voltak. Kincses László szavalatát követően a megjelenteket Tóth Gergely, a Pápai Lovas Club elnöke köszöntötte, aki kiemelte, a fiatalabb generációnak szeretnék átadni azt a szellemiséget, értéket, melyet a tagok az elmúlt 55 évben képviseltek: a lovak szeretetét, a lovaglás felemelő élményét és a versenyzés mámorát.

– Szeretnénk, ha a fiatalok továbbvinnék ezeket az értékeket és további érdemre való eredményekkel gazdagítanák történelmünket. Ennek a napnak is ez a célja, hogy múltunk történéseit megismertessük, és akik már nem részesei a mindennapjainknak, azok megismerhessék a felnövekő generációt.

 

 

A folytatásban Varga Sándor, az alapító elnök fia, egykori elnök a mostani sportlétesítmény egykori helyének történéről mesélt.

– A Lovasiskola létrahozásával a második világháború után többször is próbálkoztak. 1950-ben dr. Fábián Lajos, Világhy László, dr. Szutter László, Makrai László és Hajnóczky Béla karolták fel az ügyet. A hatvanas évek közepén sikerült a város és a járás vezetőit valamint a technikum igazgatóságát meggyőzni a lovasiskola felállításának szakmai szükségességéről, melynek elindításában édesapám, Varga Sándor, a működési feltételeinek megteremtésében Takács János és Tóth Gyula működött közre. 1967. február 23-án a közgyűlés 40 alapító tag részvételével kimondta a pápai Mezőgazdasági Technikum lovas szakosztályának megalakulását, mely 1976-tól önálló klubként működik. Ezúton is szeretnénk megköszönni az összes pápai és Pápa környéki lovasnak, hogy segítségükkel és az alapítók céljainak megfelelően nemcsak területi és megyei, hanem országos és nemzetközi bajnokokat, sőt olimpián résztvevőket is adhatott a klub.

Az ünnepség az emléktábla leleplezése után a Lovasiskolában a lovasok találkozójával ért véget, ahol fotókkal felelevenítették a múlt jeles lovasait, lovait, bajnoki címeit. Az esemény jó alkalom volt arra, hogy akik nincsenek jelen a klub napi életében, azok is megismerhették a következő generáció lovasait.

(Fotó: Keresztes Péter, Pápai Sport Nonprofit Kft.)

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: