Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A magyar kultúra napja – ezúttal a filmek jegyében

Horváth Andrea | 2023.01.20.

Január 22-én vasárnap egész napos program várja az érdeklődőket és a filmek szerelmeseit Pápán, ugyanis klasszikus magyar filmekkel és rajzfilmekkel készül a Jókai Mór Művelődési Központ és a Jókai Mór Városi Könyvtár a Magyar Kultúra Napjára. 

 A Jókai Mór Városi Könyvtárban tartott programon 10-12 óráig olyan kultikussá vált rajzfilmepizódok láthatók, mint a Frakk, a macskák réme, a Víziópók-csodapók, a Kukori és Kotkoda, valamint a PomPom meséi. Mindezt kézműves foglalkozás egészíti ki a gyerekkönyvtárban, mondta el Cseh-Müller Orsolya közművelődési szakember. 

13 órakor a Macskafogó c. animációs filmet, 15 órakor pedig az 1934-es Meseautó c. filmvígjátékot láthatják az érdeklődők nagyvásznon, felújított képminőséggel.

17 órától  a pápai származású László András emlékére összeállított előadás zárja a napot. A koncentrációs táborok poklát megélt László András 1947-ben emigrált Amerikába, ahol híres filmes szakemberként, operatőrként ismerik. 

Tagja volt például az első amerikai tévéstábnak, amely interjút készített 1959-ben az éppen hatalomra került Fidel Castróval, de ő irányította az operatőri munkát a Beatles első New York-i élőkoncertjén. Élete során több mint 30, nagy nézőszámú, sikeres játékfilmet forgatott, így például 1982-ben Silvester Stalloneval a Rambo – első vér című filmet.

Önéletrajzi műve, a Lábjegyzet a történelemhez, mely 1947 januárjáig követi saját és családja sorsát, jelentős várostörténeti értéket hordoz. 

A Magyar Hollywood Tanács személyes történetekkel és filmrészletekkel gazdagított ingyenes előadása 17 órakor kezdődik a könyvtárban, erre is minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: