Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Ady/Petőfi – rendhagyó irodalomóra a JMK-ban

Horváth Andrea | 2023.02.02.

A 2022/23-as ifjúsági színházi évad keretében a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan hirdette meg a Nézőművészeti Kft. előadását a Jókai Mór Művelődési Központ. Az Ady/Petőfi  című, rendhagyó irodalomóraként aposztrofált kamaradarab nem szokványos előadói stílusban és személyességgel kísérelte meg közel hozni a két költőzseni hétköznapi problémáit, családi életét, örömeit és bánatait – tájékoztatta a Médiacentrumot Cseh-Müller Orsolya közművelődési szakember.

 A Katona László és Kovács Krisztián főszereplésével, Scherer Péter rendezésében megvalósuló előadás arra vállalkozik, hogy színház eszközeivel tegye átélhetővé a költőpáros hétköznapjait. Arra helyezi a hangsúlyt, hogy ők is hús-vér emberek voltak, és hogy mi van a verseken, költeményeken túl. Mi az, ami közös a most hallgató, olvasó diákban és a 200 évvel korábban élt “nemzeti hősben”?

– Gyakran találkozni azzal az általános vélekedéssel a diákok körében, hogy mindenki, aki a tankönyvekben szerepel, csak egy távoli, magasan a hétköznapi ember fölött álló, morálisan vitathatatlan erényeket felmutató hérosz lehetett, s el sem tudják képzelni, hogy milyen problémákkal, emberi gyarlóságokkal, hétköznapi drámákkal volt az ő életük is teli. Ahhoz, hogy egy irodalmi mű, vers, regény igazán meg tudjon érinteni, le kell tudni bontani ezt a falat múlt és jelen között. Beszélgetni Petőfi vágyairól vagy éppen szerelmi csalódásairól, Ady betegségeiről vagy agyagi természetű gondjairól – mondta Cseh-Müller Orsolya.

A korabeli dokumentumokat, naplókat, leveleket és természetesen magukat a műveket (verset és prózát egyaránt) felhasználó darab közel hozta a fiatal nézőkhöz a költőpárost, így  talán személyesebb viszony és összetettebb kép alakulhat ki róluk, és talán a művekre is másképpen néznek majd a diákok.
 
 


 • Friss hírünk
  Videó
  Pápa TV híradó

  Híradó (2023.03.27.)

  A legfontosabb hírek a városból

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: