Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Ki a zsidó? újabb előadás a Zsidó Szabadegyetemen

Horváth Andrea | 2022.11.24.

Ki a zsidó? – ezzel a címmel várta az érdeklődőket a Zsidó Szabadegyetem november 23-i előadása. A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület rendezvényén dr. Balázs Gábor, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektorhelyettese kalauzolta a hallgatóságot a kérdésre adható válaszok sűrűjében.

                                               
Az előadás kiinduló pontja Izrael Állam Függetlenségi Nyilatkozata volt, de talmudi részletek és az 1950-es visszatérési törvény, valamint annak 1970-es módosítása is segítségül szolgáltak a Ki a zsidó? kérdés megválaszolásában. Ez azonban nem egyszerű, hiszen a zsidóság többezer éves története és korunk fogalomrendszere alapján sem adható egyöntetű, egyértelmű válasz erre a kérdésre. A nézőpontok sokasága, egy-egy történelmi kor törvényi rendszere, a vallásjog és a szűkebb és tágabb közösségi szokások mind meghatározói annak, hogy milyen válasz adható.
A szép számú érdeklődő nem csak hallgatóként, hanem beszélgetőpartnerként is részt vett a szabadegyetemi előadáson – így a kérdések újabb és újabb megvilágításba helyezték a téma bonyolultságát. A közel másfél órás előadás végére – bár megállapítást nyert, hogy a kérdésre egyetlen válasz nem adható – számos ismerettel gazdagodhattak a megjelentek dr. Balázs Gábornak köszönhetően.
A Zsidó Szabadegyetem következő programja december 14-én 17:30 órától várja az érdeklődőket, melyben a zsidóság hétköznapjait ismerhetik meg a tanulni vágyók Winkler Miksának előadásából.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: