Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Lélekben mindig pápai

Horváth Andrea | 2023.02.23.

Ézsiás István 80 éves lesz idén. A pápai születésű festő szobrász alkotásaiból a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma dísztermében nyílt jubileumi tárlat.

A kiállítás apropóját azonban nem csupán ez a 80 év adta, hanem például A. Tóth Sándor, a pápai festőművész, bábművész, akinél Ézsiás István is tanult. Mint mondta, a neves mestertől sok mindent tanult, többek között a lendületes, bátor vonalvezetést. Gyakran rajzoltak krokikat, pár jellemző vonallal elkészített rajzokat.

 

– A másik fontos dolog, amit A. Tóth Sándortól megtanultam, az az, hogy nagyon fontos a kapcsolatok ápolása. Ő rendkívül népszerű volt külföldön – jobban értékelték munkáit határon túl, mint itthon – és ezt a népszerűség lehetőséget adott számára tanulásra, kiállításokon, konferenciákon való részvételre – mondta Ézsiás István. – Szorgalmazta, hogy nyelveket tanuljunk, hisz azok elengedhetetlenek a külföldi kapcsolatokhoz.

A Refiben Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes köszöntötte a művészt, majd Hegyeshalmi László nyitotta meg a kiállítást, méltatva a művész munkásságát. A tárlaton szobrokat, installációkat helyezett el a művész, valamint A. Tóth Sándorhoz köthető plakátokat. A fémekből alakított és fából megformált konstrukciókat úgy válogatta Ézsiás István, hogy illeszkedjenek A. Tóth Sándor expresszionista, nonfiguratív, bábjátékos-játékos művészetéhez.

A megnyitóhoz egy könyvbemutató is kapcsolódott, Ézsiás István szobrainak fotóalbumát ismerhették meg a jelenlevők.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: