Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A zsinagógák városa volt egykor

Horváth Andrea | 2022.11.10.

A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület 2019 őszén indította útjára a Zsidó Szabadegyetem előadásait. Akkor a Református Teológiai Akadémia adott otthont a programoknak, melyek a zsidó hagyományokba, vallásba, történelembe engedtek bepillantást. A mostan indult őszi évadot a  református gyülekezeti házban tartják.

Schmidt Orsolya elnök elmondta, hogy a szabadegyetemi előadássorozat némi kihagyás után idén novemberben indult újra. Az első téma az egyesület októberi, nagyváradi kirándulása volt a református gyülekezeti házban. A civil szervezet elnökségi tagja, dr. Bányai Katalin mutatta be Nagyvárad zsidó múltját, jelenét a város kiemelkedő építészetén, szecessziós emlékein keresztül. Az előadó, aki Nagyváradon született és élt évtizedekig, vetített képek segítségével kalauzolta el a hallgatóságot az előadóteremből e gazdag kultúrájú város utcáira.

Egyes források szerint 18 zsinagóga várta a híveket hajdan a városban, hisz a lakosság 26%-a zsidó volt. Ma a neológ zsinagóga kulturális célokat szolgál, egy másikban a Zsidó Múzeum található. A zsidó hitközség ma az 1890-ben épített ortodox zsinagógát használja. Ma kb 700 zsidó maradt a városban a leírások szerint – hangzott el az előadáson. Nagyvárad arculatát nagyban meghatározták a zsidó családok, mint megrendelők és mint alkotó építészek is.

A Zsidó Szabadegyetem november 23-án folytatódik, dr. Balázs Gábor eszmetörténész előadásával folytatódik, melynek témája: Ki a zsidó? – történelmi és kortárs kérdések. A rendezvényre szeretettel várja az egyesület a tanulni vágyó érdeklődőket.
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: